FAQS

Waar worden Hoogstraten Aardbeien geproduceerd?

Coöperatie Hoogstraten situeert zich in het noorden van België en staat bekend om de verkoop van meer dan 30 miljoen kg aardbeien per jaar, allemaal onder het vertrouwde Hoogstraten label. Onze telers komen voornamelijk uit de regio Hoogstraten, maar ook van net over de grens in Nederland. Daarnaast vermarkten ook een aantal producenten uit het Waasland (o.a. Beveren, Haasdonk, Melsele) hun aardbeien via CoöperatieHoogstraten. Wat al deze aardbeien gemeen hebben, is dat ze met zorg worden geteeld volgens de strenge kwaliteitsnormen van het Hoogstraten keurmerk. Zo ben je als consument steeds verzekerd van verse aardbeien van topkwaliteit.

Worden Hoogstraten Aardbeien biologisch geteeld?

Hoogstraten Aardbeien worden niet als biologisch verkocht. Dat wil niet zeggen dat onze telers er niet alles aan doen om zo biologisch mogelijk te produceren. Ze hanteren daarvoor de principes van geïntegreerde teelt (IPM). Dat wil zeggen dat ze kiezen voor preventie, monitoring en observatie en enkel ingrijpen met gewasbeschermingsmiddelen waar en wanneer dat nodig is. Zo kiezen ze in eerste instantie voor natuurlijke bestrijders, bv. voor roofmijten die schadelijke insecten uitschakelen.  Ondanks alle goede zorgen is geen enkele teelt gevrijwaard van plagen, ziektes of onkruid. Bij het bepalen van de aangewezen behandeling gaat de teler verschillende technieken combineren tot één geheel. Net wat nodig is om de kwaliteit van het fruit te garanderen en de ecologische en economische schade te beperken.

Op welke wijze worden Hoogstraten aardbeien geteeld?

Dat is afhankelijk van de teler en van het seizoen. De aardbeien zijn het hele jaar door beschikbaar. De teelttypes wisselen elkaar af: belichte winterteelt, verwarmde serres, plastic tunnels, open lucht … Maar smaak en kwaliteit blijven constant prioritair.

Hoe zit het met aardbeienrassen?

Er zijn verschillende aardbeienrassen. De kleur- en smaaknuances van de aardbeien verschillen van ras tot ras, maar altijd zijn ze glanzend rood, gaaf, sappig en doet het uitzicht alleen al je watertanden! In samenwerking met het Proefcentrum Hoogstraten wordt continu geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, zodat Coöperatie Hoogstraten en zijn telers de beste rassen kunnen selecteren die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. De telers kunnen in het proefcentrum onder andere terecht voor advies en opleidingen over rassen en teeltmethoden, zodat ze het hele jaar door topkwaliteit kunnen garanderen.

Hoe bewaar je aardbeien het best?

Als je aardbeien niet meteen wil gebruiken, haal ze dan uit hun bakjes en leg ze in een vergiet. Zo kan de lucht er rondom circuleren. Plaats het vergiet vervolgens in de groentelade van de koelkast. Een andere optie is om de aardbeien op keukenpapier uit te spreiden en ze zo in de koelkast te bewaren. In beide gevallen bewaren ze zo nog twee tot drie dagen. Tip: haal de aardbeien een halfuurtje voor gebruik uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen. Zo geniet je van de optimale smaak en geur en heb je de beste smaakbeleving!

Je kunt aardbeien ook invriezen, maar dan enkel als je er confituur, siroop of coulis van wilt maken. Ontdooide aardbeien verliezen namelijk hun mooie kleur, textuur en uitzicht.

Wanneer zijn Hoogstraten Aardbeien verkrijgbaar?

Van zomer tot winter: Hoogstraten Aardbeien zijn 365 dagen per jaar beschikbaar. Dit komt doordat verschillende teelttypes elkaar afwisselen doorheen het jaar: belichte winterteelt, verwarmde serres, plastic tunnels, open lucht… Welke teeltmethode ook: smaak en kwaliteit blijven constant hoog. Hierdoor kan je het hele jaar door genieten van sappige en smaakvolle aardbeien. Toch zijn er enkele topmaanden aan deze vruchten verbonden. Zo zijnde aardbeien in grote hoeveelheden beschikbaar vanaf april tot juni.

Is het kroontje eetbaar?

Het kroontje heeft een bittere smaak als die van spinazie, een verrassend contrast met de zoete vrucht zelf! De wereldwijd bekende patissier met Michelinster Roger van Damme pleit ervoor het kroontje gewoon mee op te eten. Hij zegt: “Laat het kroontje er maar lekker op zitten!”

Hoe eet ik mijn aardbeien het best?

Hoogstraten Aardbeien eet je het best zo puur mogelijk. Suiker toevoegen is niet nodig: de vruchten zijn al zoet en smaakvol genoeg! Wanneer de aardbei aan de plant hangt, zakken de suikers door de zwaartekracht naar beneden. Hierdoor is het puntje van de vrucht het zoetst. Als je ze van het puntje naar het kroontje eet, vermengen de smaken zich het best en kan je genieten van een gebalanceerde mix tussen zoet en zuur. Daarnaast kan je de aardbeien perfect serveren

Moet ik aardbeien wassen voor consumptie?

Hoogstraten Aardbeien kan je gerust ongewassen opeten. Wil je ze toch graag wassen voor consumptie? Zorg dan dat je het kroontje er zeker aan laat. Anders neemt de aardbei water op zoals een spons en verliest ze misschien haar heerlijke smaak. Zonde toch? Verder gebruik je best niet te veel water. De aardbei kort onderdompelen in een beetje water is meer dan voldoende om ze te spoelen.

Zijn grote aardbeien beter dan kleine aardbeien?

Vaak wordt gedacht dat de grootste aardbeien sowieso de lekkerste en de zoetste zijn, maar dat is niet altijd zo.Op het einde van een teelt worden er regelmatig kleinere aardbeien geoogst die ook heel zoet zijn. Loop dus zeker niet zomaar voorbij de kleinere vruchtjes inde winkel. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal als gezonde snack voor kinderen of perfect voor het maken van een heerlijke Hoogstraten confituur. Kijk zeker eens op onze recepten paginavoor een heerlijke, maar simpele bereiding van aardbeiconfituur door niemand minder dan Roger van Damme.  

wat-maakt-de-aardbeien-van-hoogstraten-nu-zo-gezond

Wel,deze glanzend rode vrucht is rijk aan vitamine C (49.0 mg/100 g – 61% ADH) enbevat ook een lage energetische waarde (36 kcal/100 g). Dit maakt het dus zekeren vast ook een gezonde snack voor diabetes patiënten. All good for you!

Wat betekenen de verschillende verpakkingen?

In de verpakking wordt een onderscheidt gemaakt tussen de verschillende teeltmethodes die onze telers gebruiken (stellingteelt, openluchtteelt en doordragers). Elk type is herkenbaar aan zijn eigen verpakking. De aardbeien van de stellingteelt kan je herkennen aan de verpakking met een aubergine band, de openluchtteelt herken je aan de verpakking met groene band of de verpakking met de bloemetjes en bijtjes. Tenslotte is er nog de verpakking voor de doordragers met een okergele band. Naast de standaardverpakkingen is er voor de absolute topkwaliteit van Hoogstraten Aardbeien de ‘Gold’ verpakking die te herkennen is aan het kroontje op de punnet.

Wij maken gebruik van cookies.
We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.