Het eindproduct is altijd heel belangrijk, maar vooraleer onze kwalitatieve groenten en fruit bij jou geraken, hebben ze al een hele weg afgelegd. We hebben daarom niet alleen oog voor die heerlijke natuurlijke producten, maar ook het proces dat daaraan voorafgaat. Het verantwoord ondernemerschap dat we zo hoog in het vaandel dragen, zien we beloond met keurmerken.
Verantwoord ondernemen is voor ons onder andere het minimaliseren van negatieve effecten van onze activiteiten op het milieu en de volledige samenleving in het verlengde daarvan. We zijn daarom steeds bereid om in gesprek te gaan met onze stakeholders om het MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) -denken verder te verbeteren en doelstellingen te formuleren.
Daarnaast zijn we ons ook bewust van onze rol in het leven van onze medewerkers. Hun welzijn bepaalt op dagelijkse basis de vertegenwoordiging van de coöperatie. Daarom nemen we hun gezondheid altijd in overweging door het gebruik van elektrische heftrucks, stapelaars en door medische keuringen. We bieden ook de kans om opleidingen te volgen, zodat ieder zich nog meer kan ontwikkelen en ontplooien. Onze medewerkers bepalen ook mee het beleid, omdat we steeds in dialoog willen gaan over sociale issues. De veiligheid van eenieder wordt gewaarborgd door het veiligheidscharter.
Ons diversiteitsbeleid bepaalt daarenboven dat er geen enkel onderscheid gemaakt wordt tussen personen van verschillende origine, leeftijd, geslacht of talent.
Bij de teler
Het productieproces begint bij onze telers. Dat wil zeggen dat zij een erg belangrijke plaats innemen in de duurzame keten. Daarom ondersteunen wij hen met opleidingen, gericht advies over de inzet hun personeel, voedselveiligheid, het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, CO2-vermindering en rentabiliteit.
Onze telers werken vaak met seizoenarbeiders. De telers bieden hen ondersteuning op alle mogelijke vlakken en waar nodig, zoals tijdens het onthaal en bij de administratie. Op die manier geraken de seizoenarbeiders meer betrokken bij de onderneming. Daarnaast schenken onze telers ook veel belang aan de opleiding van hun personeel. Er worden EHBO-opleidingen voorzien en de seizoenarbeiders krijgen de kans om Nederlands te leren op de werkvloer.
Alle leden van de Coöperatie leveren inspanningen om hun ecologische voetafdruk zo veel als mogelijk te verkleinen en dat doen ze vol overtuiging! Ze gebruiken daarvoor innovatieve systemen, zoals waterpompen, energieschermen en zonneboilers. Daarnaast speelt hier gezond (boeren)verstand een grote rol, want onze telers maken dankbaar gebruik van regenwater dat wordt opgevangen in silo's en bassins.
We vinden onze communicatie daarnaast ook heel belangrijk en maken er een erezaak van om transparant te communiceren over ons volledige productieproces.
De moderne consument
Zonder jullie, onze klanten, bestaan wij niet. En de moderne consument is kritisch, en terecht, over wat hij eet. Die moderne consument wil de herkomst kennen van zijn groenten en fruit en die uitleg voorzien wij graag. Wij beloven niet alleen kwalitatief product, maar we leveren er ook het bewijs van. Dat doen we elke dag opnieuw, met passie en met veel plezier.
Al onze inspanningen om aan die behoefte te voldoen, kan je lezen in ons duurzaamheidsrapport. Daar spreken we over de duurzaamheidsstrategie van Coöperatie Hoogstraten, hoogtepunten en verwezenlijkingen in personeelsbeleid, kwaliteitsonderzoek, evoluties in onze mobiliteit en ons milieubeleid.
Het belang van hommels en bijen
Om aardbeien van Hoogstraten te kweken, roepen we de hulp in van duizenden ijverige bijen en hommels. Die laatste gebruiken we vooral in de serres waar ze hun nest bouwen in een van de voorziene foliekasten. Zowel hommels als bijen bestuiven de aardbeiplanten. Zonder deze essentiële hulp ontstaan er geen vruchten die uitgroeien tot zalig zoete aardbeien waar jij van kan smullen.
Onze duurzame aardbeienpunnet
Aardbeien werden decennialang verpakt in het alom bekende plastic “bakje”. Die gewoonte wilden wij doorbreken. We zochten naar een nieuwe verpakking die innovatief, onderscheidend en duurzaam is. In samenspraak met de leverancier werd een verpakkingsmachine op maat ontwikkeld waarbij de lege punnets rechtstreeks in de dozen worden geplaatst, klaar om gevuld te worden! Het resultaat: een kostenefficiënter verpakkingsconcept met een aanzienlijke arbeidsbesparing op de productiebedrijven. De punnet is volledig vrij van plastic en bij de print gebruiken we voedselveilige inkt van hoge kwaliteit. Opvallen in het winkelrek zal de punnet met zijn aantrekkelijk design en premium look & feel zeker doen!
Een duurzaam personeelsbeleid bepaalt de slagkracht en de wendbaarheid van een onderneming. Het welzijn van onze medewerkers staat centraal binnen Coöperatie Hoogstraten. We zijn ons bewust van de rol die we spelen in het leven van onze werknemers. Gezondheid, vitaliteit en veiligheid maken daarnaast immers onlosmakelijk deel uit van onze bedrijfsvoering. Zo streven we via preventieve en corrigerende maatregelen continu naar het bewaken en verbeteren van de ergonomie. Er is bovendien veel aandacht voor de ontwikkeling en persoonlijke groei van medewerkers. Een integraal en permanent loopbaanbeleid staat daarbij centraal. Wij kiezen daarnaast ook resoluut voor een diversiteitsbeleid waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen personen van verschillende origine en in leeftijd, geslacht of talenten.
Opleidingen
Veiligheid: veiligheidsplan
Sociale dialoog: ons personeel krijgt inspraak over het beleid
Een duurzaamheidsstrategie is niet compleet zonder een milieustrategie. Als tuinbouwbedrijf zetten wij het milieu natuurlijk op een hoge plaats. We werken ondertussen al met meer dan 5.000 zonnepanelen op onze dakvlakken, wat goed is voor een opbrengst van 1,12 MWh, of zo'n 15% van onze volledige energiebehoefte. Daarnaast vangen we regenwater op, dat we stuwen door de leidingen van onze koelingssystemen. Het resultaat daarvan is schitterend: ons leidingwaterverbruik is in tien jaar met maar liefst de helft gedaald.
Alle leden van Coöperatie Hoogstraten leveren inspanningen om hun ecologische voetafdruk zo veel als mogelijk te verkleinen en dat doen ze vol overtuiging! Ze gebruiken daarvoor innovatieve systemen, zoals warmtepompen, energieschermen en zonneboilers. Daarnaast speelt hier gezond (boeren)verstand een grote rol, want onze telers maken dankbaar gebruik van regenwater dat wordt opgevangen in silo's en bassins.
Coöperatie Hoogstraten is al jarenlang trouwe deelnemer aan het VCDO-Charter. Door dit charter te ondertekenen, engageren wij ons om resultaatgericht en continu aan duurzaam ondernemen te werken. Jaarlijks streven wij naar het behalen van de vooropgestelde actiepunten binnen de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s).
We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.